• Svenska
  • English

bildspel2
Miekak på vintern är en upplevelse fjärran från liftköer, after-ski och disco. På skidor under klarblå himmel med en värmande vårsol i ryggen spanar du istället efter ripflockar efter fjällsidorna.

Vinterjakt på ripa under vår/vintern är en mycket spännande och utmanande jaktform som pågår till 15 mars. I Mars börjar dagarna bli längre och solen värmer gott, ofta från klarblå himmel. Du skidar efter riporna, helst vitklädd, utrustad med bra kikare och finkalibrig studsare mot en fjällriptuppens ihärdiga knarr och några misstänkta skuggor du upptäckt i kikaren mot den vita snön. Det enda som hörs är skrapet av skidorna, vinden och tuppens utdragna knarrande. Sista biten kryper du för att komma i håll på riporna som sitter tätt på en avblåst barmarksfläck. Bra stöd in med hårkorset, osäkra…..

img_0124

Du kan utgå på skidor direkt från campen eller ta skotern till mer avlägsna marker. Förutom ripa så är chansen är stor att du kommer att se både örn, fjällvråk och fjälluggla och om du har riktigt tur en skymt av den skygga järven. Vi öppnar första Mars och jakten pågår till 15 Mars. Så missa inte vinterjakten hos oss i Miekak!

Fjällriporna hittar du oftast på kalfjället. I den lägre björkskogsterrängen finns huvudsakligen dalripa men inte sällan hittar man flockar med både dal och fjällripa. Vi har sett flockar på flera hundra ripor här. Jaktform bestämmer du själv, men den vanligaste formen brukar vara med finkalibrigt vapen i kal. 22 el. kal. 22 magnum. Jakt med hagelgevär över stående fågelhund förekommer även på vintern under förutsättning att snön bär. En jaktform som blir mer populär även vintertid bland jägare med hund.