• Svenska
  • English

undersida_pimpel
Miekak på vintern är en upplevelse fjärran från liftköer, after-ski och disco. På en renfäll under klarblå himmel med en värmande vårsol i ryggen drar du istället upp röding och öring på isarna av våra sjöar och sel.

 

Du kan göra skoter och skidutflykter eller jaga ripa på fjället och du har naturen helt för dig själv. Chansen är stor att du kommer att se både örn och fjällvråk och fjälluggla och om du har riktigt tur en skymt av den skygga järven. Vi öppnar första Mars och har öppet ända till början av Maj. Så missa inte våren hos oss i Miekak.

 

Dagsturer med snöskoter eller på skidor kan du företa under din vintervistelse i Miekak och varför inte ta en tur upp till Pieskejaure och se fjälltopparna vid norska gränsen eller till den andra av Piteälvens två källflöden Mavasjaure. På sjöarna skidar du utan större ansträngning och vill du ut på en längre tur har vi snöskoter till uthyrning. Med dessa tar du dig lätt till avlägsna fiskevatten eller någon av de många fjälltopparna i området, kom ihåg att lämna färdmeddelande till lägervärden .

 

Sommarfisket efter storröding och den vackra Låddeöringen är väl det som egentligen har gjort Miekak berömt. Men pimpelfisket på vårvintern kan vara nog så spännande och har en alldeles speciell tjusning. Du har mängder av sjöar och sel att fiska på och hittar du bara ståndplatserna kommer huggen tätt. Och dom riktigt stora fiskarna är högaktiva efter vinterns långa mörker, här tas det många imponerande fiskar varje säsong. Inte ovanligt upp till 3-4 kilo.

 

En mycket spännande jaktform på ripa är vår/vinterjakten från mitten av februari till mitten av mars. Då börjar dagarna bli längre och solen värmer gott, ofta från klarblå himmel. Du skidar efter riporna, helst vitklädd, utrustad med bra kikare och finkalibrig studsare mot en fjällripekalles ihärdiga knarr och några misstänkta skuggor du upptäckt i kikaren mot den vita snön. Det enda som hörs är skrapet av skidorna, vinden och kallens utdragna knarrande. Sista biten kryper du för att komma i håll på riporna som sitter tätt på en avblåst barmarksfläck. Bra stöd in med hårkorset, osäkra…..

 

undersida_ripa

Fjällriporna hittar du oftast på kalfjället. I den lägre björkskogsterrängen finns huvudsakligen dalripa men inte sällan hittar man flockar med både dal och fjällripa. Vi har sett flockar på flera hundra ripor här. Jaktform bestämmer du själv, men den vanligaste formen brukar vara med finkalibrigt vapen i kal. 22 el. kal. 22 magnum, jakt med hagelgevär över stående fågelhund förekommer även på vintern under förutsättning att snön bär. Något som framförallt norrmännen ägnar sig åt.