• Svenska
  • English

undersida_234
Använd dina sinnen! Hela området är fullt av spännande upplevelser oavsett dina intressen.

Djurlivet här är det typiska för fjällvärlden. Har du tur kan du upptäcka spår eller se en skymt av den skygga järven. En tyst seglande örn är inte en ovanlig syn. Sommartid hör du alltid ljungpiparen ihärdiga varningsrop eller blåhakens underbara sång.

Växter finns det gott om ifall du är intresserad! Fjällvärlden hyser större blomdsterprakt än du tror. Daldockan, Jungfru Maria nycklar, Kung Karls spira, Svarthö, Fetknopp, Fjällsippa eller kanske den fantastiska Isranunkeln som blommar alldeles i kanten av sommarståndna snölegor – en symbol för kraftfull spirande livsglädje.

Rösad vandringsled finns. du kan ta ditt pick och pack för en dagstur eller övernattning, även i det orösade fjällområdet. Varför inte ta en tur upp till någon av de många topparna som omgärdar Miekaks vildmarkscamp? Sommartid får du säkert också stifta bekantskap med myggen även om Miekak- området är känt för att vara förskonat från de största mängderna.

Vintertid hittar du kylan, mörkret, blåsten och stillheten här. Det är en stämning för sig, söker du ensamhet och återhämtning och samtidigt en utmaning föreslår vi dig några stärkande vinterdygn här uppe. Det är få som ännu har utnyttjat denna möjlighet.

Kommer du till hösten finns mycket god tillgång på hjortron – Lapplands röda guld. Även blåbär och de mer kärvt smakande kråkbäret kan du smaka. För svampälskaren finns här ett litet eldorado. Förutom kantareller kan man hitta många skivlingar och framförallt soppor som i fjällvärlden är betydligt mindre maskangripna än på andra ställen

Även konstnären kan här få både lugn och ro och finna inspirerande motiv.

Detta är sameland och det kommer du att märka. Renar finns i området, rester av den äldre samekulturen kan du se i form av äldre brukskåtor och renskötarkojor. Ibland kan du träffa samer på färd genom Luokta-Mavas sameland. På många ställen finns spår av äldre samisk verkamhet. Det är en miljö som samer sedan urminnes tider fortfarande nyttjar.

Eftersom Sareks och Padjelantas Nationalpark ligger endast 30 km från Miekak kan du lätt ta dig dit med helikopter, skidor eller genom att vandra.