• Svenska
  • English
Vädret växlar snabbt. Här uppe kan strålande solsken och vindstilla förbytas i hårdblåst med snö, kyla och dålig sikt på mindre än en timme. Och vinden kyler snabbt -15´C kombinerat med vind på 11 m/s motsvarar -38´C. Så ha alltid med värmande överdragskläder, riktiga skidglasögon och kompass.

Att bli nedkyld är att tappa både krafter och huvud. Blir du nedkyld sätter kroppen in all energi på att få upp värmen igen. Krafterna avtar snabbt. Huvudet fungerar sämre, orienteringsförmåga och omdöme förloras, men det märker du tyvärr aldrig själv. Ge akt på vita fläckar på huden – det är början på förfrysning, gnugga inte då förstörs vävnaderna, lägg istället något varmt och isolerande på det utsatta stället. Se till att få i dig varm dryck – det värmer i hela kroppen.

Blir du för varm är det inte heller bra. Undvik att bli svettig för då försvinner klädernas isoleringsförmåga
snabbt, se istället till att klä dig i flera lager och reglera värmen genom att ta av och på. Huvudet avger ca 30% av kroppsvärmen, blir du kall ta på en tjock skinnmössa, blir du för varm byt till en tunnare. Såhär kan du alltid hålla dig komfortabel oavsett om du sitter still och fiskar eller om du skidar i högt tempo.

Förrädiska isar vid strömmande vatten. Området runt Miekak har många strömmande vatten, forsar och sel. Isarna är alltid förrädiska här, speciellt på vår vintersäsongen om isen är snötäckt och när dagsmejan börjar sätta i. Ta det därför försiktigt när du är ute och fiskar och passera inga strömmande vatten om det inte är känt att det är säkra,, följ t ex vinterled
om sådan finns uppsatt. Isdubbar och ombyte skall alla ha och livlina bör finnas med i varje grupp.

Lavinfaran vid fjällbranter där kan snölagren skikta sig med tyngre ihopsjunkna snölager överst och lössnö under. Släpper skikten kan det dra igång en lavin. Undvik därför att vistas eller passera utmed branta fjällsidor om det ligger mycket snö kvar. Lavinlina är ett måste om du rör dig i osäker terräng.

Lämna alltid färdbeskrivning, även om ni är flera eller om ni bara skall vara ute några timmar och även om ni har skoter. Berätta i lägret vart ni ska och när ni förväntas komma tillbaka. Skulle ni inte dyka upp eller om någonting händer vet vi i så fall var vi skall leta. Om inte kan det ta lång tid innan vi hittar er och kan komma till undsättning.

 

Respektera snöskoterförbudet. Vissa områden häruppe är belagda med snöskoterförbud. Vi har känslig natur och både vilda och tama djur störs av alltför intensiv framfart med skotrar. Tänk också på att speciella regl
skoterer gäller för att använda skoter i samband med jakt. Dessutom är det en strävan hos oss att hålla nere alla typer av störningar i fjällnaturen och vi hoppas att du som gäst i Miekak delar den uppfattningen.

Fjällvärlden vintertid kan som synes bjuda på många faror och äventyr av alla former, men om du vet hur du skall bete dig i de olika situationer som kan uppstå så kommer du att klara dig fint. Och följer du bara råden på den här sidan i kombination med sunt förnuft så är du väl rustad för ett äventyr av rang i den Lappländska fjällvärlden.