• Svenska
  • English

undersida_vinter2
6 viktiga punkter för en bra ripjakt.

Upp tidigt, lång siesta mitt på dagen och hem sent. Riporna är aktiva på morgonen och på eftermiddagen. Mitt på dagen däremot ligger riporna still, så gör det du också. Några timmars vila mellan elva och tre behöver både du och hundar. Efter det är ni redo att jaga fram till kvällningen.

Låt hunden jaga. I våra jaktområden finns inga vägar, inga kaniner och inga rådjur. Här behöver du inte vara orolig för att hunden söker ut ordentligt. Det är tvärtom en fördel eftersom riporna kan finnas överallt. Och hundens nos är överlägsen alla våra egna möjligheter att förutsäga var fågel finns. Att ha rött skynke, bjällra eller elektroniskt pip på hunden är en fördel i björkskogen. Då finner du lätt hunden om den fattar stånd utom synhåll.

Hitta rätt terräng. Var riporna vistas beror på biotop, tillgång på föda, rådande väder, tidigare väderleksförhållanden och saker som ingen vet. Men har du väl hittat ripor så är chansen stor att du hittar fler i samma terräng.

Träna upp hundarna inför jakten och växla ofta. Hundarna springer kanske tio mil i full koncentration när vi går två. Det är ansträngande för hundens psyke och luktsinne samt för leder tassar och muskulatur. Är hunden otränad eller tar ut sig finns risk för skador, som i värsta fall kan förstöra hela jaktäventyret. Och en trött hund jagar dåligt.

Aldrig mer än två skyttar över varje stånd. Om det är ripor åt alla håll, välj då ut en fågel, släpp ut den och så tillräcklig framförhållning, var är hunden? Och så den där ripan som alltid ligger kvar och trycker efter första uppflyget, som plötsligt kastar sig iväg när allt är över. Säkerheten får aldrig bli lidande trots spänning och snabba skott.

Lydnad, lydnad, lydnad, lydnad, lydnad, lydnad. Så skulle en av våra duktigaste ripjägares sex viktigaste punkter se ut. Några väl förberedda och kostsamma ripjakts dagar i fjällen får inte bli förstörda av olydiga hundar. Och kom ihåg – av hemmalydnaden finns bara 10 procent kvar när det väl är jakt.

Hundar som går efter ren är ej välkomna i fjällen. De kan driva renhjordar från sina betesområden och djur kan komma till skada. Det brukar inte heller vara särskilt populärt när alla i jaktsällskapet måste invänta en hund som försvinner i timmar. Renhetsträna därför din hund innan du går till fjälls.